BIO Agavészirup cseppmentes adagolókupakkal
- Honnan származik az agávészirup?
- Az agávénektárt (amelyet néha agávészirupnak is neveznek) leggyakrabban a kék agávéból állítják elő, mely Dél-Mexikó vulkanikus talaján nő. Az agávé nagy, tüskés növény, amely formájában és előfordulási helyében a kaktuszra vagy a yukkára hasonlít, viszont lédús is egyben, akár az aloe vera.
- Az agávénak színe és mérete alapján több, mint száz fajtája ismert. A kék agávé nagy szénhidráttartalmának köszönhetően (melynek nagyrésze szőlőcukor) a legkedveltebb fajta a nektár előállításához. Noha más fajtát is használnak nektárkészítéshez, mint például a Maguey agávé, a legkiválóbb minőségű szirupot kizárólag a Weber kék agávéból nyerik.
- Egy termék, amely tökéletesen illeszkedik az új étkezési szokásokhoz és a fogyasztókhoz, akik a természetes termékeket keresik.
- Alacsony gikémiás index
- Mi a glikémiás index?
- A glikémiás index segítségével lehet meghatározni az ételek vércukorszintre gyakorolt hatásait. A magas glikémiás indexszel rendelkező ételekben olyan szénhidrátok vannak, amelyeket a szervezet könnyen cukorrá bont, ezáltal gyorsan megnöveli a vércukorszintet. Számos népszerű diéta (pédául az Atkins vagy South Beach diéta) a glikémiás index alapján válogatja össze az ételeket.
- Egy étel glikémiás indexének meghatározásához a tesztalanyok egy kis adagot kapnak az adott élelmiszerből, majd adott időközönként megmérik a vércukorszintjüket. Az eredményt ábrázoló grafikon görbéjét összevetik egy kontrollanyagéval (mint például a glükóz vagy a fehér kenyér) és hozzárendelnek egy értéket. A glükóz (vagy a fehér kenyér) osztályozása 100-as értékkel bír, minden más élelmiszert ehhez viszonyítva mérnek. Azok az ételek, melyek értéke 100 fölötti, könnyen emészthetők és gyorsan megnövelik a vércukor szintjét, míg a 100 alatti indexszel rendelkezőknek kisebb hatása van a vércukorra.
- Semleges és édes íz + folyékony állag
- Milyen ízű az agávészirup?
- Az agávészirup íze hasonló, de nem ugyanolyan, mint a mézé. Azok, akik nem szeretik a méz ízét, az agávészirupot kellemes választási lehetőségnek tartják. Nincs kesernyés utóíze sem, mint a mesterséges édesítőszereknek.
- Noha néhány élelmiszer-beszállító féltucat, különböző növényeken és elkészítési módon alapuló agávészirupot kínál, a legtöbb márkának két változata található meg: egy világos és egy sötét. A világosabb szirupot alacsonyabb hőmérsékleten dolgozzák fel és jobban leszűrik, hogy könnyű terméket álítsanak elő belőle, mely eléggé semleges és konyhai felhasználása igen széleskörű. A sötétebb szirupot nem szűrik át annyira és erősebb ízzel bír, melyet néha a juharsziruphoz hasonlítanak.
- A receptekben meghatározott cukor agávésziruppal való helyettesítése segít csökkenteni a receptben meghatározott kalóriák számát
- Bár az agávé kalóriadúsabb, mint a barna vagy a fehér cukor, de 40%-kal édesebb is, tehát nincs szükség belőle akkora mennyiségre. Ezen kívül a receptekben helyettesíthetjük vele a cukrot, ugyanakkor ez a helyettesítés sokkal egyszerűbb, mintha mesterséges édesítővel próbálkoznánk. A mesterséges édesítők édesítő hatása megvan, viszont hiányoznak azon a tulajdonságai, amelyek a valódi cukrokban megvannak. Az agávé ugyanazokat a tulajdonságokat produkálja, mint a feldolgozott cukrok (barnítja az ételt, megtartja a nedvességét, lágyít és tartósít).
- Agávészirup kontra finomított cukor
- Az agávé több szempontból is jó helyettesítője a cukornak. Az agávészirup a mesterséges édesítőszerekkel ellentétben valódi cukor. Ugyanazokkal a tulajdonságokkal bír, mint a természetes finomított cukor egy dolgot kivéve: a glikémiás indexe jelentősen kisebb.
- Testsúlybarát
- Az agávészirup alacsony glikémiás indexe miatt alkalmas azoknak, akik alacsony szénhidrátos diétát tartanak (Atkins vagy South Beach diéta) és azoknak is, akik testsúlycsökkentésre törekszenek. A finomított cukor átlagos glikémiás indexe 60, míg az agávészirup indexe 30 alatt van. Az 55 alatti glikémiás indexszel rendelkező ételeket alacsony glikémiás ételnek tartjuk. Azok az ételek, amelyek a skálán 55 alatt szerepelnek, kevésbé ösztönzik a szervezetet zsírraktározásra. Bár ez sem egy olyan “engedélyezett” élelmiszer, amelyet válogatás nélkül, “büntetlenül” fogyaszthatunk, mégis sok diétázó vagy testsúlycsökkentésre törekvő ember találja úgy, hogy az agávészirup egészséges helyettesítője a finomított cukornak, és annak mértékletes felhasználása segített nekik, hogy olyan ételeket is fogyaszthassanak, amelyeket egyébként nem ehettek volna.
- Cukorbeteg-barát
- A diabéteszben szenvedőknek folyamatosan figyelniük kell a szervezetükbe bevitt cukor mennyiségét, illetve az ételek glikémiás indexét, akárcsak azoknak, akik csökkenteni szeretnék a testsúlyukat. Az agávészirupban VAN kalória és szénhidrát, melyet figyelembe kell venni, az édesítés hatása pedig szintén függ az egyes ember szervezetének reakciójától is. A hagyományos finomított cukorhoz viszonyított alacsony glikémiás index miatt mégis kevésbé emeli meg a szervezet vércukorszintjét. Ismét hangsúlyozni kell, hogy az agávészirup nem egy “engedélyezett” élelmiszer, de alapos orvosi megfigyelés mellett, a cukor helyettesítőjeként kitágítja a diabéteszben szenvedők étkezési lehetőségeit.
- Csontszéntől mentes!?
- Néhány finomított cukrot és barnacukrot – különösen a cukornádból készülteket – csontszén segítségével szűrik (állati csontból készült szén). Az agávészirup teljes mértékben növényi eredetű, amely azt jelenti, hogy fogyasztásra alkalmas azok számára is, akiknek az étrendje vagy a meggyőződése kizár minden állati eredetű terméket.
- Lune de Miel
- Franciaország
- 250g